top of page
  • gezinshuisknuzz

En dan zijn Puck en Toozz al weer een jaar oud en dat betekend.. Testen

En dan zijn onze Puck en Toozz al weer een jaar oud geworden ( Puck is in dec 2022 een jaar geworden en Toozz in April 2023) En dat betekend dat we de beide dames kunnen testen of ze qua gezondheid geschikt zijn om in de nabije toekomst moeder te kunnen worden.


Als eerste mogen we een bezoekje brengen aan Christiane Görig ze is oogspecialist bij De Graafschap Dierenartsen. De onderzoeken die Christiane uitvoert, zijn gericht op screening van honden die eventueel in de toekomst voor nakomelingen gaan zorgen. Het is belangrijk alleen met honden te fokken die geen erfelijke oogaandoening hebben. Christiane heeft bij beide dames en Zuzz een ECVO-oogonderzoek gedaan. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken of er geen afwijkingen zijn zoals bijvoorbeeld PRA (progressieve retina atrofie) of cataract (grauwe staar). Deze erfelijke oogaandoeningen komen bij veel rassen voor.

Gelukkig zijn er bij alle meisje geen afwijkingen gevonden en hebben ze van Christiane het ok stempel gekregen (een ECVO- oogonderzoek is 12 maanden geldig)


De volgende dag mocht we met Toozz en Puck op bezoek bij Tanya de Bruin. Tanya is orthopeed en orthopedische chirurgie bij de Graafschap Dierenartsen en heeft bij de dames de volgende onderzoeken gedaan:

HD ONDERZOEK

ED ONDERZOEK

PATELLA LUXATIE ONDERZOEK

PENNHIP


De Patella ( knieschijven ) worden zonder narcose onderzocht, Tanya voelt met haar vingers en duimen of de knieschijf uit de groeve gedrukt kan worden.

Beide dames hebben Patella luxatie vrij en dat betekend keurige knieschijven een voetballer zou er jaloers op worden haha.


Voor het HD (heupen) en ED (elle bogen) en het PennHip (heupen) onderzoek moeten de dames onder een licht roesje zodat er röntgen foto's kunnen worden gemaakt.

Bij een HD onderzoek wordt er gekeken of er Heupdysplasie aanwezig. HD is de meest voorkomende groeiaandoening aan de heup bij honden. Het heeft een erfelijke aanleg en kan bij jonge en oudere honden voorkomen.


Het idee achter PennHIP onderzoek is, dat je niet moet kijken of een hond HD heeft, maar dat je moet kijken of de hond teveel speling (“laxity”) in de gewrichten heeft.

Dat is namelijk de reden, waardoor hij/zij later HD kan gaan ontwikkelen.


Als de foto's zijn genomen laat Tanya ons de foto's zien het lijkt er gelukkig allemaal prima uit te zien. De foto's zullen nog officieel moeten worden beoordeeld worden door de OFA (Orthopadedic Foundation for Animals) en hopelijk krijgen we ook daar snel een positief bericht van terug.


Tevens hebben we een speekselmonster naar vhlgenetics gestuurd op deze manier kan er onderzoeken naar DNA, kleurcode vacht en verschillende erfelijke ziektes worden gedaan.


Kortom een heel reeks van onderzoeken waarvan we nog niet allemaal een officieel uitslag van binnen hebben...


hopelijk hebben we binnenkort daar positieve berichten over en kunnen beide dames in de toekomst zelf moeder worden.


115 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 comentários


Herbert ter Horst
Herbert ter Horst
05 de mai. de 2023

Leuk hoe je ons zo meeneemt in dit proces! Interessant! En twee heel mooie dames, dat belooft nog wat voor de toekomst🐾!

Curtir

An
An
05 de mai. de 2023

Wat gaat er veel aan vooraf zeg, ik had geen idee..Hopelijk mogen deze kanjers een mama worden! Puck ken ik nog niet, maar Tooz wel en ik zou zo een kameraadje uit haar nest voor Balou wensen!! Haha ;)

Curtir
bottom of page