top of page
  • gezinshuisknuzz

En dan zit het er al weer op.. Het eerste trainingsweekend van Knuzz Doodles op het prachtige eiland Texel bij Suzan van Clinidogs En wat heb ik genoten.. En veel geleerd.


Mijn motto wordt niet.. HAZES IS DE BASIS.... MAAAAR AANDACHT IS DE BASIS .🤩


En ja natuurlijk wist ik dat al, maar als je in een weekend 4 x een uur les hebt dan wordt dat steeds meer duidelijk.. Suzan is een geweldig instructrice die met enorm veel humor iets kan duidelijk maken en vertellen.


Samen met de baasjes van Job, Balou en Simba hebben we het weekend gewerkt aan aandacht, balans en coördinatie, impuls controle en trekken aan de riem. Een weekend in een bubbel met je hond.. En dat was geweldig!


Voor mij gaf naast "aandacht is de basis" de opmerking van susan.. Elke wandeling is een trainingsmoment een oja moment .. En ja die zijn intensief en soms niet leuk.. Maar totdat je hond een jaar of 2 is is dit een feit. Blijf tijdens die wandelingen met je hond in een bubbel .. Het gaat om jou en je hond.. Let op aandacht en het inchecken van je hond.


Trekken aan de lijn.. Vanaf het moment dat je het huis verlaat niet toe staan.... En belonen, belonen, belonen ook je puber hond heeft veel positieve beloning nodig en dus niet denken agh ze is nu 9 maanden de beloning kan wel minder want ze weet het wel.


Naast alle leermomenten was het bovendien enorm gezellig en kan ik als fokker van deze prachtige pubers alleen maar enorm trots zijn!!.


In het voorjaar wordt er weer een traingsweekend gepland.. En ik kijk er nu al naar uit en wie weet zijn we dan welk met meer Knuzz Doodles.90 weergaven3 opmerkingen
  • gezinshuisknuzz

Inmiddels is het al een tijdje geleden dat ik wat heb gepost, je zou haast denken dat er niets is gebeurd in de afgelopen maanden maar niets is minder waar.. Zuzz heeft haar aller laatste nestje mogen krijgen dit x met de knappe kerel Loki van Zaansedoodles.

9 prachtige puppekindjes met allemaal hun eigen uiterlijk en persoonlijkheid.

Ik vindt het persoonlijk altijd weer een wonder de geboorte, moederinstinct, het snelle opgroeien, de matching en de gezinnen.

De matching is iets wat ik altijd spannend vind maar ook naar uitkijk.. dan vallen vaak de puzzelstukje op hun plek .. en niet veel later kan ik dan de eigenaren bellen met de mededeling gefeliciteerd pup... komt bij jullie wonen.


Voor de matching ( puppytesten ) werk ik graag samen met Susan van Clinidogs therapiehonden trainingscentrum https://sites.google.com/site/clinidogstrainingscentrum/

Suzan is een breed geschoolde hondengedragsdeskundige en is onder andere een bekende in het werkveld van de Aai, opleiden van psychosociale hulphonden en het afnemen van Pada testen.

Door de puppytesten, wat wij als fokker in het nest zien en de wensen en samenstelling van de gezinnen proberen wij zo zorgvuldig mogelijk onze pups te plaatsen bij de nieuwe eigenaren.

Bij deze test wordt aan de hand van verschillende proefjes een indicatie gegeven van wat aan temperament en aard van de hond kan worden verwacht. En wat nog belangrijker is... Suzan geeft vooral tips, do's en dont's over de pup. De ene pup is bijvoorbeeld voergericht, de andere maakt echt verbinding, de ene pup is bomproof op geluid en een ander reageert juist wel op geluid. Nadat alle pups zijn getest bespreken we de kenmerken die Suzan heeft gezien.. en kijken we of ik die ook herken want tja een pup kan in een keer toch iets anders laten zien als ze alleen in een vreemde omgeving met een vreemd iemand zijn...en ook dat zegt iets over het karakter van de pup. Daarna komt het leukste gedeelte welke pup bij welk gezin en het mogen bellen...

De pups zijn inmiddels allemaal opgehaald, alle gezinnen hebben de tips, tops, do's en dont's mee gekregen en nu is het aan de gezinnen om hun kanjer groot te brengen en uit te laten groeien tot lieve, mensgerichte, stabiele Labradoodles.

En daar heb ik met deze leuke baasjes al het vertrouwen in.

111 weergaven5 opmerkingen

En dan zijn onze Puck en Toozz al weer een jaar oud geworden ( Puck is in dec 2022 een jaar geworden en Toozz in April 2023) En dat betekend dat we de beide dames kunnen testen of ze qua gezondheid geschikt zijn om in de nabije toekomst moeder te kunnen worden.


Als eerste mogen we een bezoekje brengen aan Christiane Görig ze is oogspecialist bij De Graafschap Dierenartsen. De onderzoeken die Christiane uitvoert, zijn gericht op screening van honden die eventueel in de toekomst voor nakomelingen gaan zorgen. Het is belangrijk alleen met honden te fokken die geen erfelijke oogaandoening hebben. Christiane heeft bij beide dames en Zuzz een ECVO-oogonderzoek gedaan. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken of er geen afwijkingen zijn zoals bijvoorbeeld PRA (progressieve retina atrofie) of cataract (grauwe staar). Deze erfelijke oogaandoeningen komen bij veel rassen voor.

Gelukkig zijn er bij alle meisje geen afwijkingen gevonden en hebben ze van Christiane het ok stempel gekregen (een ECVO- oogonderzoek is 12 maanden geldig)


De volgende dag mocht we met Toozz en Puck op bezoek bij Tanya de Bruin. Tanya is orthopeed en orthopedische chirurgie bij de Graafschap Dierenartsen en heeft bij de dames de volgende onderzoeken gedaan:

HD ONDERZOEK

ED ONDERZOEK

PATELLA LUXATIE ONDERZOEK

PENNHIP


De Patella ( knieschijven ) worden zonder narcose onderzocht, Tanya voelt met haar vingers en duimen of de knieschijf uit de groeve gedrukt kan worden.

Beide dames hebben Patella luxatie vrij en dat betekend keurige knieschijven een voetballer zou er jaloers op worden haha.


Voor het HD (heupen) en ED (elle bogen) en het PennHip (heupen) onderzoek moeten de dames onder een licht roesje zodat er röntgen foto's kunnen worden gemaakt.

Bij een HD onderzoek wordt er gekeken of er Heupdysplasie aanwezig. HD is de meest voorkomende groeiaandoening aan de heup bij honden. Het heeft een erfelijke aanleg en kan bij jonge en oudere honden voorkomen.


Het idee achter PennHIP onderzoek is, dat je niet moet kijken of een hond HD heeft, maar dat je moet kijken of de hond teveel speling (“laxity”) in de gewrichten heeft.

Dat is namelijk de reden, waardoor hij/zij later HD kan gaan ontwikkelen.


Als de foto's zijn genomen laat Tanya ons de foto's zien het lijkt er gelukkig allemaal prima uit te zien. De foto's zullen nog officieel moeten worden beoordeeld worden door de OFA (Orthopadedic Foundation for Animals) en hopelijk krijgen we ook daar snel een positief bericht van terug.


Tevens hebben we een speekselmonster naar vhlgenetics gestuurd op deze manier kan er onderzoeken naar DNA, kleurcode vacht en verschillende erfelijke ziektes worden gedaan.


Kortom een heel reeks van onderzoeken waarvan we nog niet allemaal een officieel uitslag van binnen hebben...


hopelijk hebben we binnenkort daar positieve berichten over en kunnen beide dames in de toekomst zelf moeder worden.


115 weergaven2 opmerkingen
1
2
bottom of page