top of page
  • gezinshuisknuzz

Inmiddels is het al een tijdje geleden dat ik wat heb gepost, je zou haast denken dat er niets is gebeurd in de afgelopen maanden maar niets is minder waar.. Zuzz heeft haar aller laatste nestje mogen krijgen dit x met de knappe kerel Loki van Zaansedoodles.

9 prachtige puppekindjes met allemaal hun eigen uiterlijk en persoonlijkheid.

Ik vindt het persoonlijk altijd weer een wonder de geboorte, moederinstinct, het snelle opgroeien, de matching en de gezinnen.

De matching is iets wat ik altijd spannend vind maar ook naar uitkijk.. dan vallen vaak de puzzelstukje op hun plek .. en niet veel later kan ik dan de eigenaren bellen met de mededeling gefeliciteerd pup... komt bij jullie wonen.


Voor de matching ( puppytesten ) werk ik graag samen met Susan van Clinidogs therapiehonden trainingscentrum https://sites.google.com/site/clinidogstrainingscentrum/

Suzan is een breed geschoolde hondengedragsdeskundige en is onder andere een bekende in het werkveld van de Aai, opleiden van psychosociale hulphonden en het afnemen van Pada testen.

Door de puppytesten, wat wij als fokker in het nest zien en de wensen en samenstelling van de gezinnen proberen wij zo zorgvuldig mogelijk onze pups te plaatsen bij de nieuwe eigenaren.

Bij deze test wordt aan de hand van verschillende proefjes een indicatie gegeven van wat aan temperament en aard van de hond kan worden verwacht. En wat nog belangrijker is... Suzan geeft vooral tips, do's en dont's over de pup. De ene pup is bijvoorbeeld voergericht, de andere maakt echt verbinding, de ene pup is bomproof op geluid en een ander reageert juist wel op geluid. Nadat alle pups zijn getest bespreken we de kenmerken die Suzan heeft gezien.. en kijken we of ik die ook herken want tja een pup kan in een keer toch iets anders laten zien als ze alleen in een vreemde omgeving met een vreemd iemand zijn...en ook dat zegt iets over het karakter van de pup. Daarna komt het leukste gedeelte welke pup bij welk gezin en het mogen bellen...

De pups zijn inmiddels allemaal opgehaald, alle gezinnen hebben de tips, tops, do's en dont's mee gekregen en nu is het aan de gezinnen om hun kanjer groot te brengen en uit te laten groeien tot lieve, mensgerichte, stabiele Labradoodles.

En daar heb ik met deze leuke baasjes al het vertrouwen in.

96 weergaven5 opmerkingen

En dan zijn onze Puck en Toozz al weer een jaar oud geworden ( Puck is in dec 2022 een jaar geworden en Toozz in April 2023) En dat betekend dat we de beide dames kunnen testen of ze qua gezondheid geschikt zijn om in de nabije toekomst moeder te kunnen worden.


Als eerste mogen we een bezoekje brengen aan Christiane Görig ze is oogspecialist bij De Graafschap Dierenartsen. De onderzoeken die Christiane uitvoert, zijn gericht op screening van honden die eventueel in de toekomst voor nakomelingen gaan zorgen. Het is belangrijk alleen met honden te fokken die geen erfelijke oogaandoening hebben. Christiane heeft bij beide dames en Zuzz een ECVO-oogonderzoek gedaan. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken of er geen afwijkingen zijn zoals bijvoorbeeld PRA (progressieve retina atrofie) of cataract (grauwe staar). Deze erfelijke oogaandoeningen komen bij veel rassen voor.

Gelukkig zijn er bij alle meisje geen afwijkingen gevonden en hebben ze van Christiane het ok stempel gekregen (een ECVO- oogonderzoek is 12 maanden geldig)


De volgende dag mocht we met Toozz en Puck op bezoek bij Tanya de Bruin. Tanya is orthopeed en orthopedische chirurgie bij de Graafschap Dierenartsen en heeft bij de dames de volgende onderzoeken gedaan:

HD ONDERZOEK

ED ONDERZOEK

PATELLA LUXATIE ONDERZOEK

PENNHIP


De Patella ( knieschijven ) worden zonder narcose onderzocht, Tanya voelt met haar vingers en duimen of de knieschijf uit de groeve gedrukt kan worden.

Beide dames hebben Patella luxatie vrij en dat betekend keurige knieschijven een voetballer zou er jaloers op worden haha.


Voor het HD (heupen) en ED (elle bogen) en het PennHip (heupen) onderzoek moeten de dames onder een licht roesje zodat er röntgen foto's kunnen worden gemaakt.

Bij een HD onderzoek wordt er gekeken of er Heupdysplasie aanwezig. HD is de meest voorkomende groeiaandoening aan de heup bij honden. Het heeft een erfelijke aanleg en kan bij jonge en oudere honden voorkomen.


Het idee achter PennHIP onderzoek is, dat je niet moet kijken of een hond HD heeft, maar dat je moet kijken of de hond teveel speling (“laxity”) in de gewrichten heeft.

Dat is namelijk de reden, waardoor hij/zij later HD kan gaan ontwikkelen.


Als de foto's zijn genomen laat Tanya ons de foto's zien het lijkt er gelukkig allemaal prima uit te zien. De foto's zullen nog officieel moeten worden beoordeeld worden door de OFA (Orthopadedic Foundation for Animals) en hopelijk krijgen we ook daar snel een positief bericht van terug.


Tevens hebben we een speekselmonster naar vhlgenetics gestuurd op deze manier kan er onderzoeken naar DNA, kleurcode vacht en verschillende erfelijke ziektes worden gedaan.


Kortom een heel reeks van onderzoeken waarvan we nog niet allemaal een officieel uitslag van binnen hebben...


hopelijk hebben we binnenkort daar positieve berichten over en kunnen beide dames in de toekomst zelf moeder worden.


100 weergaven2 opmerkingen
  • gezinshuisknuzz

en dan heb ik te lang niet geschreven... de tijd haalde mij letterlijk in!

de afgelopen weken zijn een rollercoaster geweest.. een rollercoaster met veel downs en gelukkig ook ups


Toen de pups 4 weken oud waren werd Lemon ziek heel ziek ze had een borstontsteking met een bacteriële infectie.. ik viel letterlijk uit mijn puppybubbel .. Wat een zorgen.. wat was ons meisje ziek .. gelukkig heb ik een dierenarts waar ik mijn zorgen mee kan delen .. die dag en NACHT

( jose als er iets bel je maar ik neem de telefoon mee naar bed) voor ons klaar staat.

3 dagen hoge koorts en daarna een giga grote wond die verzorgd moest worden .. de dagen liepen over in nachten en wat waren we blij dat na een week Lemon iets op knapte..

De pups die konden gelukkig al zelfstandig eten dat was een hele zorg minder!

Toen de pups 5 weken en 2 dagen waren begon Lemon weer voorzichtig met haar puppenkinderen te spelen een prachtig en emotioneel moment.

Omdat het beter ging met Lemon konden we met 6 weken een puppykraamfeest organiseren voor alle nieuwe eigenaren.. Puppy knuffelen , een knuzz doodle tas met allerlei informatie, elkaar ontmoeten en een quiz voor de kinderen over de pups en hondentaal.. Wat een geweldige dag was dit.


Met 7 weken is Suzan van Cinidogs vanuit het verre Texel bij ons geweest om alle puppies te testen. En wat kun je dan trots zijn als alle puppies als stabiele goed gesocialiseerde puppies door de test komen . En van de puppenkindjes wordt door Suzan opgeleid om in de toekomst als psychosociale hulp hond kinderen te ondersteunen. En s middags heeft Suzan mij geholpen de juiste pup bij het juiste gezin te plaatsen.


En dan was er voor mij de mooie taak... de nieuwe eigenaren bellen.. gefeliciteerd over een week komt pup.. bij jullie wonen. Wat een emoties en wat fijn dat iedereen blij was/is met de match. Voor mij een prachtig moment.

Vanaf dat moment kan ik de pups bij naam noemen en is het nog een week wachten voor de nieuwe eigenaren. De gezamelijke app ontploft af en toe .. zijn jullie ook zo blij met jullie pup.. hebben we alles in huis.. er worden aftel kalenders gemaakt en ik ... ik wordt overal in mee genomen en geniet van alle enthousiasme.


en nu.... nu is het huis stil, leeg en rustig.. ja zelfs met 8 kids in huis.. Lemon is bij haar eigen gezin, de pups bij hun nieuwe families en wat prijs ik mij gelukkig met een geweldig gastgezin.. mijn eigen gezin met bonus kinderen en personeel die ook tijdens het ziek zijn van lemon extra mee hebben geholpen.. en wat ben ik retetrots op de nieuwe baasjes.. Ze doen het allemaal zo goed .. de pups hadden geen betere baasjes kunnen krijgen.


89 weergaven3 opmerkingen
1
2
bottom of page